2023

MØBEL

Hagelund har bachelor i multimedia-teknologi og design fra Universitetet i Agder, og en bachelor og master i produktdesign fra OsloMet. Etter praksis hos Andreas Engesvik og utemøbelprodusenten Vestre startet Hagelund i 2020 sitt eget studio der hun har jobbet med en rekke svært ulike prosjekter, alt fra fra unika objekter, prototyper og samarbeid med produsenter og har blant annet vunnet DOGA-merket for årets nykommer i design og Scheiblers designpris i 2022. 

“Jeg deltar i Lagvis for tredje gang, så jeg var jeg kjent med tidslinjen og prosessen, men hvert år og prosjekt har vært ulikt, så som nyetablerte designer, føler jeg at jeg lærer noe nytt for hver gang. Jeg ville at produktet kunne flatpakkes og monteres av kunde, uten at det skulle gå på bekostning av uttrykket eller kvalitet. Her har Jespers ideer og tanker definitivt gjort at jeg er sikker på at vi har en skikkelig god løsning som er klar for en industriell produksjon.

Deltakelse i LAGVIS- Det betyr mye. Jeg får erfaring, lært av eksperter i et annet fagfelt og gjennomført prosjektet med god kvalitet. Som nyetablert, selvstendig designer står man alene om det meste, ressursene er knappe og kunnskapen er ikke alltid der fra start. Derfor er Lagvis en helt unik konkurranse som gjør det mulig å realisere ideene fra tegnebrettet!”

VILDE HAUGELUND + JESPER MORK

TALE BERGER + MILENA STEINHOV

Tale har master i møbel-og produktdesign fra Arkitektur-og designhøgskolen i Oslo og Kunstakademiets designskole i København.

“Jeg opplevde samarbeidet som givende og lærerikt. Ved å jobbe sammen med en dyktig møbelsnekkerlærling kom produktutviklingsprosessen langt på kort tid. Gi har oppnådd et godt produkt ved å overveie ulike løsninger sammen, forteller Tale.”

Hun fikk bekreftet hvor verdifullt det er å kunne sparre med en håndverker i designprosessen.

“Jeg blir også litt klokere på tre hver gang jeg arbeider sammen med en møbelsnekker. Som nyutdannet designer er Lagvis en god plattform for å nå ut med arbeidet mitt. Siden jeg bor og arbeider i København gir det meg også mulighet for å bli kjent med designmiljøet i Norge, sier Tale.

MATS LYNNEBAKKEN +
KARSTEN BUSKERUD

“Å samarbeide med en bedrift og en lærling har vært en veldig lærerik og positiv opplevelse. Uansett hva man designer er det viktig å ha et forhold til hvordan det skal produseres. Når man sitter for seg selv og tegner tenker man kanskje ikke alltid over alle aspektene av hvordan produktet skal lages.

Å få høre perspektiver fra Oslo snekkerverksted og lærling Karsen, om noe jeg har tegnet og å snakke sammen om hvordan et design kan utføres har budt på mye kunnskap og erfaring som jeg kommer til å ta med meg videre.

På snekkerverkstedet hadde de en litt annen innfallsvinkel til hvordan det ville være best å produsere designet jeg hadde tegnet og det var veldig fint å høre hva de tenkte om hvordan det kunne produseres for å være mest mulig solid og hvordan retningen i treverket påvirket møbelet.”

TIRIL BREILI + WILLIAM HOLTER-HOVIND

Tiril er selvstendig næringsdrivende strategisk designer som trekkes mot problemløsende oppgaver med fokus på god interaksjon og brukeropplevelse. Jeg er utdannet Industriell designer fra det Kongelig Danske Kunstakademi for Design Arkitektur og Konservering, og har arbeidserfaring fra den danske design bransjen. Nå driver jeg designfirmaet TID Studio. 

Hun beskriver samarbeidet med bedriften enorm suksess, med produktive og løsningsorienterte møter. “Bedriften ga meg(som designer) og lærlingen(William) rom til å diskutere og teste løsninger sammen på verkstedet. Jeg opplevde det spesielt lærerikt for oss begge da vi støtte på noen utfordringer som ikke kunne løses på annen måte enn å teste det fysisk ved prøving og feiling.

Det å kunne ha utfordrende samtaler ang utviklingen av et produkt med en håndverker, samtidig som man kan opprettholde en god og leken tone, er gull verdt for en designer. Jeg tror at det er i disse krysningene i fagfeltene våre at vi kan utvikle ordentlige gode og gjennomtenkte produkter, forteller en begeistret Tiril.

Det å få erfaring og ikke minst brutt ned fordommene om designere og håndverkere tidlig i utdannelse er viktig for fremtidig tverrfaglig samarbeid, mener Tale. Hun er sikker på at Lagvis vil være med å styrke utviklingen av norske designmøbler i fremtiden, nettopp fordi man som håndverker får en smakebit av hva design er og kan, og ikke minst hva våre to fagfelt kan sammen.”

YTRE + PREBEN EKERN

YTRE er et designkollektiv bestående av Njål Hatteberg, Ayla Gürsoy og Taran Neckelmann, utdannet ved KMD i Bergen. Vi er stolte vestlendingar som har fokus på nyskaping, form og materialar, som i sin heilskap fremmer objekter som har sterk tilknytning til lokale tradisjoner og håndverk.

“Vi opplevde samarbeidet som særs lærerikt og konstruktivt. Det å kunne sparre med nokon som har god material-  og konstruksjons-kunnskap gjorde at produktet vart sterkere enn det gjerne ville vore utan samarbeidet. Det ga oss mange verdifulle innsikter og erfaringer.

LAGVIS er ein strålande læringsarena for oss som nyetablerte designarar. Det vert lagt til rette for ein profesjonell og gjennomarbeidd prosess, med god vegleiing undervegs i utviklinga av prosjekta. LAGVIS bidreg til at vi, saman med unge håndverkere møtes for å realisere design frå tanke og til eit fysisk og faktisk resultat. Avslutningsvis bidreg Lagvis til at vi får ein offentleg arena å vise resultata på.”

BRAVE NEW LINES + TERRY SELVIK

Gunnar og Marius startet samarbeidet etter å ha studert sammen ved NTNU i Trondehim. De delte interessen for møbler og ønsket om å styrke møbelindustrien i Norge, og som en konsekvens startet de Brave new lines.

Deres målsetting er å utfordre etablerte standarder i bransjen. Gunnar og Marius ønsker å tilføre markedet produkter som møter behovet for bærekraftig produksjon, effektiv transport og transparente verdikjeder, med en attraktiv og forståelig form.

“Under prosessen med lærling Terry Selvik hos Tree Stories var erfaringen at god og tydelig kommunikasjon og hyppige møter var veldig viktig for å få avklart små og store detaljer i tide og uten misforståelser oss imellom.

Deltagelsen i LAGVIS sikret oss muligheten til å teste et slikt samarbeid med bedrifter som forstår viktigheten av god form, som ønsker å prøve ut nye konsepter og løsninger og legger det lille ekstra i finishen., og har med det gitt oss en viktig kontakt for fremtidige prosjekter, mener Gunnar og Marius.”

ANNA SCHMIDEDER + INA GUNDERSEN

Har en master i rom- og møbeldesign ved KMD, UiB. Utdannet snekkermester i Tyskland og har en bachelor i håndverksdesign. Nå ansatt som leder for tre- og metallverkstedet på Aldea AS, Bergen. Hun ønsker videreutvikle min egen designpraksis.

Anna lærte mye om å kommunisere tanker og ideer med tegninger og gjennom de samtalene hun og praksiseleven hos NRK hadde.  Lagvis tilrettelegger for samarbeid. Det er veldig viktig at designer og håndverker møtes og utvikler produkter sammen, for verdien og bedring av konstruksjonen.

“Lagvis gjør det mulig å bli bedre kjent med utdannelsen i Norge, med de fantastiske håndverkerne.”

Previous
Previous

Tekstil