Kick—Off 2021:
Onsdag 22. september var flere av møbelteamene samlet til kick–off i Oslo Håndverks- og Industriforenings lokaler.
Håper å gjøre en forskjell. Først fikk teamene en omvisning i den ærverdige Laugsalen ved Hilde Berg, kommunikasjonssjef i Oslo Håndverks– og Industriforening, og deretter en introduksjon til prosjektet ved prosjektleder Kristin Brandt, designmentor Hallgeir Homstvedt, og oldermann og styreleder Bjørn–Gunnar Eliasen. Deretter satte teamene seg sammen for å diskutere den forestående oppgaven.
Milena May Herrera Steinhov er lærling hos Sven Eckhoff i Eckhoff Håndverksinteriør, og jobber med en stol med arbeidstittelen TILT, designet av Tobias Berg. Hun synes det er fint at prosjektet viser frem alle mulighetene faget har å by på.
—Dette blir skikkelig bra, jeg håper vi kan være med på å heve statusen til håndverksfagene. Mange tror at møbelsnekkere kun jobber med gammeldagse møbler, men vi lager nytt design også, sier hun.
Tobias har stor tillit til møbelsnekkernes ferdigheter. Han ønsker at stolen skal være sterk og stabil, med skjulte sammenføyninger.—Den har et rent og minimalistisk uttrykk, med en liten forskyvning både i setet og ryggen som gir særpreg, forteller han.—Jeg gleder meg veldig til å se hva de får til!
—Stolen har et veldig fint design, sier en inspirert Milena.—Jeg tror også forskyvningen vil gjør mye for komforten, sier hun.
På teamet bestående av designstudent Hanna Tørstad, lærling Jesper Mork og mester Pål Hald ved Møbelverkstedet Produksjon, er de allerede godt i gang, og læringskurven er bratt.
Pål og Jesper hadde med seg en modell av ett av de tre bordene i serien som Hanna har designet. Diskusjonen går om treslag, overflatebehandling og tykkelse på bordplatene. Lærlingen Jesper forteller at han allerede har lært mye nytt i arbeidet med modellen.—Jeg måtte prøve meg på grading for første gang, så jeg ble kastet rett ut i det, sier han.
Hanna synes det ser veldig bra ut så langt.—Jeg hadde lyst til å lage noe som kan vare, ettersom temaet er Neste generasjon. Bordene kan kombineres og flyttes etter behov og bosituasjon, slik at man kan leve med dem lenge, beskriver hun.
Hjemmekontor er kommet for å bli. Designer Vilde Hagelund og håndverkselev Isak Røyrvik var begge med på prosjektet i fjor, men da med andre samarbeidspartnere. Under oppsyn av faglærer ved Edvard Munch vgs, Anders Lian, skal de jobbe med skrivebordet Opus.
—Jeg er av typen som vektlegger funksjonalitet først, deretter design, sier Isak. Men dette synes jeg ser realistisk og bra ut, det er et produkt jeg kunne kjøpt selv, mener han.—Det er et funksjonelt møbel, inspirert av tiden med hjemmekontor under pandemien, og at det sikkert blir en annerledes arbeidshverdag for mange fremover. Skrivebordet skal møte de nye behovene, forklarer Vilde.
Både Vilde og Isak ser frem til samarbeidet. Før forrige prosjektrunde hadde ingen av dem jobbet så tett sammen med en fra det andre fagfeltet før.—Det er gøy å kunne følge opp produksjonen underveis, og diskutere med noen som virkelig kan møbelsnekkerfaget. Det gir meg kompetanse til å designe ting som faktisk holder i produksjon, sier Vilde.
“Det er gøy å kunne følge opp produksjonen underveis, og diskutere med noen som virkelig kan møbelsnekkerfaget.”
Vilde Hagelund
Tekst: Marte Fillan