UTLYSNING - MØBEL

INVITASJON TIL LAGVIS 2025

Utstillingen for fremtidens håndverkere og designere

Tegn et møbel, så bygger vi det!

Vi inviterer herved designere og designstudenter til deltakelse i fellesprosjektet Lagvis. Lagvis er en arena hvor fremtidens håndverkere og designere utfordrer hverandre og viser hva som er mulig når fagmiljøene arbeider sammen.

Håndverkselever og lærlinger vil lage de utvalgte konseptene fra designerne innenfor Møbel, Gull og Tekstil, og resultatene blir presentert i en utstilling i Oslo, vår 2025


Hvordan fungerer prosessen?

Designere sender inn konsepter til en jury som gjør en utvelgelse basert på tolkning av oppgave, estetikk og gjennomførbarhet. Konseptet behøver ikke være ferdig utviklet, men det må foreligge tegninger og beskrivelse av ideen som viser dens potensial. Etter juryeringen vil designerne og håndverkselevene/lærlingene bli satt i par og begynne arbeidet med å realisere prosjektet. Faglærere og designmentorer vil være tilgjengelige for veiledning og hjelp underveis.

Designeren må regne med å møte eleven/lærlingen jevnlig gjennom produksjonsprosessen.

Prosjektene vil bli dokumentert underveis,
og prototypene vil bli fotografert.

De ferdige produktene blir presentert på utstillingen våren 2025. Det blir en felles utstilling som viser Møbel, Gull og Tekstil. Det planlegges også forskjellige aktiviteter under utstillingsperioden, blant annet workshops og debatter om aktuelle tema. Vi oppfordrer designeren til å søke nasjonale og internasjonale utstillinger med møbelet etter at Lagvis 2025 er avsluttet.

“Lagvis er en arena hvor fremtidens håndverkere og designere utfordrer hverandre – og viser hva som er mulig når fagpersoner arbeider sammen”

Temaet for produksjon og utstilling 2025

Arv

~ Arv betyr at noe videreføres fra en generasjon til den neste. Gjenstander kan arves, men også kunnskap og verdier. Hvordan skiller en ut hva som er av verdi og kan videreføres? Kunnskap kan lett gå tapt om den ikke anvendes og holdes levende. Vi mener at tradisjonshåndverk er verdifullt også for kommende generasjoner og bør tas vare på.

Hvordan kan en benytte seg av tradisjonshåndverk på en måte som er relevant og spennende i dag og for framtiden? Bruk av tradisjonelle teknikker i nytt design? Formspråk eller formelementer inspirert av fortiden? Henting av inspirasjon fra gamle bruksgjenstander til nye bruksområder? Designeren velger selv hvordan hen tolker temaet arv. 

Designoppgaven er å tegne et møbel laget av norsk kortreist heltre. Tilgjengelige treslag vil i hovedsak være furu, bjørk, ask og eik. Det er tillatt med detaljer i andre materialer, men hovedmaterialet skal være heltre. Tilgjengelig overflatebehandling er såpe eller olje (natur eller farget). Møbelet må videre kunne bygges av møbelsnekkerelev eller lærling innenfor den gitte rammen på 4 arbeidsuker. Unngå laminering, dampbøying etc.

Med Lagvis ønsker vi å legge tilrette for kunnskapsoverføring på tvers av fagfelt, og det er derfor en viktig del av prosessen at aksepterte designforslag kan tilpasses i dialog med faglærer, elev og designmentor. Bærekraft er et premiss for dagens og fremtidens håndverk og produksjon.


Hvem kan delta?

Vi inviterer alle designere og studenter innenfor fagene møbel–, produkt– og industridesign, til å sende skisser på sin tolkning av årets designoppgave. Skissene vurderes av en jury.

Bidrag sendes til:
>
akbrandt@osloskolen.no

Frist:
>
1. november 2024

Juryering i slutten av november

Vilkår

Eleven eller lærlingen lager ett eksemplar av møbelet som designeren beholder etter avsluttet utstilling. Heltrematerialer dekkes av skolene eller Lagvis. Kostnader til andre materialer (beslag, lær metall, glass etc) samt arbeid utført av andre håndverkere (tekstilarbeid, metallarbeid etc.) dekkes av designeren og må være tilgjengelig ved produksjonsoppstart.

Designeren eier rettighetene på designet og står fritt til å ta dette videre etter at utstillingen er avsluttet.

Vi forbeholder oss retten til å fritt bruke bildemateriell av møbelet, samt tekst om produktet og designeren i promotering av utstillingen og kommende utstillinger. Designeren og elev eller lærling blir presentert med bilde og tekst på utstillingen. Prosessen vil bli dokumentert med bilder og video som publiseres på nettsiden og i sosiale medier.

Krav til innlevering

Det er mulig å sende inn flere bidrag, men da i separate filer. Leveringen gjøres i PDF–format med maksimalt tre sider pr. bidrag og under 3MB størrelse. Navngi filen med «Lagvis_Møbel_Ditt-Navn». Dokumentet må inneholde en kort beskrivelse av ideen på maks 300 ord samt ditt navn, utdanning og hva du ønsker å oppnå ved å delta på Lagvis. Oppgi også mobilnummer og epostadresse i dokumentet.

Det må leveres målsatte tegninger som minimum beskriver hovedmål. Det er også ønskelig at viktige elementer beskrives i detalj. Husk at det du sender inn, må kunne gi juryen godt nok grunnlag til å vurdere både form og gjennomførbarhet.

Juryen består av Kirsten Visdal, en representant fra Oslo Snekkermesterlaug, en faglærer samt en fagperson fra designbransjen. Forbehold om endringer

Forbehold

Aksepterte prosjekter må kunne tilpasses i dialog med håndverker og mentorer. Det er ikke bestemt hvor mange prosjekter som vil realiseres. Dette vil tilpasses antall håndverkselever og lærlinger. Vi tar forbehold om at vi finner lærlinger/elever som kan produsere.

Fremdriftsplan:

Juni 2024:
> Utlysning for designere

1. November 2024:
> Designeres frist for innlevering av bidrag

Medio November:
> Juryering og deretter offentliggjøring av utvalgte bidrag

November 2024:
> Oppstart produksjon av prototype

Mai 2025:
> Utstilling på Sentralen i Oslo

Hvorfor Lagvis?

Vi ønsker å vise hva som bor i dagens, og fremtidens, håndverkere og designere, samt øke anerkjennelsen av håndverksfagene. Det er vår påstand at designere og håndverkere er avhengige av hverandre og at de aller beste arbeidene blir skapt når disse spiller på lag. Målet med Lagvis er derfor å være en plattform hvor fagmiljøene kan lære av, og utfordre hverandre.

Vi ønsker at Lagvis skal bidra til å løfte frem og gi synlighet til en ny generasjon designere og håndverkere, inspirere fagmiljøet, politikere, institusjonene og publikum. Lagvis skal gi unge håndverkere erfaring med å arbeide med kreative oppdragsgivere og gi designere mulighet til å bygge nettverk med lokale ressurser innenfor prototypebygging og produksjon, samt stimulere til samarbeid mellom ulike fagfelt, og vise at dette gir kunnskapsutveksling med bedre produkter.

Kontakt oss.

Lagvis er et initiativ fra Håndverkssenteret ved Edvard Munch videregående skole og ble gjennomført for første gang i 2019/2020 — da under navnet Vis.

Lagvis er et samarbeidsprosjekt mellom Håndverkssenteret ved Edvard Munch vgs og Oslo Håndverks-og Industriforening (OHIF).

Ambisjonen er at dette skal bli et årlig prosjekt som kan variere i størrelse og fagområder.

Foto: Isak & Noah @kolonihaven.no

  • Kristine Bjaadal
    kristine@kristinebjaadal.no
    Tlf: 928 66 058

  • Kristin Brandt
    Prosjektleder for Håndverkssenteret ved Edvard Munch vgs

    akbrandt@osloskolen.no
    Tlf: 450 37 004